Hvorfor står et ord i én ordklasse, men ikke i en anden?
Et ord står i den ordklasse, som det har sin hyppighed fra. Ordet “seit” optræder således ofte som en præposition i korpus (Sketch Engine og DGD), men ikke så hyppigt som konjunktion. Derfor er det her kun medtaget under præpositionerne.
Hvor finder jeg personlige pronominer som “ich” og “er”?
De personlige pronominer står som en samlet gruppe på plads 4. Som nævnt på bl.a. side 64 ville de optage for meget plads i TOP 500, hvis jeg skulle medtage både “ich”, “ihn”, “euch”, “sie” osv. En anden grund til, at de personlige pronominer ikke er med – heller ikke blandt TOP 500 ordkortene – er, at de oftest trænes i grammatiske sammenhænge, og her er masser af lister, skema og såmænd også spil i forvejen.
Hvor finder jeg måneder og tal?
Som nævnt på side 16 har jeg fravalgt at skrive måneder og talord ind i listen. Det er meget kontekstafhængigt, om eleverne har brug for den ene måned eller det ene eller det andet tal. Jeg synes personligt, de skal kende tallene til 100 rigtig godt. Det kan de bl.a. øve at lytte til tal.
Kan jeg ikke bare få listen i word-format?
Nej. Jeg er ganske enkelt for bekymret for, hvad der sker med listen så. Ikke alene kan den hurtigt kopieres så meget, at jeg ikke sælger nogen bøger 🙂 Men værre er, at der så også kan foretages diverse ændringer i listen, så jeg ikke kan stå inde for dens kvalitet mere. Det forhindrer naturligvis ikke dig som lærer at kopiere enkelte sider fra bogen til dine elever (og melde det til copydan), men jeg kommer ikke til at lægge listen ud i word-format.
Hvornår kommer TOP 500 ordkortene?
De ankommer fra trykkeriet i uge 9 og uge 10. Så snart alle 9 sæt kort er i hus, vil du kunne se og købe dem på hjemmesiden.
Jeg synes, at et bestemt ord også kan oversættes til et andet dansk ord
Du kan helt sikkert godt finde ord og chunks, som du vil foretrække at oversætte på en anden måde. Ordene er oversat under hensyntagen til de sammenhænge, som de optræder i i Sketch Engine korpus og DGD-korpus. Dernæst er de oversat med hensyn til de forklaringer, man kan finde i duden.de og hos wortschatz.uni-leipzig.de Men jeg er sikker på, at du stadig kan mangle en dansk oversættelse hist og her. Dem er du meget velkommen til at give til dine elever, når de har brug for den.